Miresmele vegetale, folosite in stare pura, nu prin ardere, au urmatoarele proprietati medicale: stimuleaza glandele endocrine (busuiocul, gerania, chimenul si rozmarinul influenteaza activitatea glandelor suprarenale, menta si iasomia excita secretia hipofizara, usturoiul este un mijloc eficient de
stimulare a tiroidei si a sistemului endocrin.In general, efect bactericid au majoritatea uleiurilor vegetale.Ele au aceeasi actiune asupra ciupercilor, parazitilor si virusilor.
De asemenea, miresmelor vegetale sunt ft eficiente la relaxarea, calmarea sau excitarea sistemului neurovegetativ.Uleiurile eterice actioneaza in doua tipuri de boli: fizice si psihice.
Boli ale trupului- afectiuni ale ochilor, icter, cancer, boli ale inimii.Cele mai eficiente esente sunt: trandafirul, lemnul de santal, tamaia.
Tulburari psihice- alcoolism, stress, oboseala (astenie), depresie nervoasa, frigiditate sau impotenta, isterie, crize de anxietate, psihoze.Cele mai eficiente esente sunt: de viorele, de trandafir, tamaie.
Iata o scurta lista a esentelor vegetale folosite cel mai des:
ALOE- se utilizeaza uleiul si rasina extrase din aceasta planta medicinala.Mirosul ei este eficient in tratamentul bolilor psihice.
ASANT-aceasta guma rasinoasa intens mirositoare este folosita la descantecele de dragoste, dar este eficienta si in bolile ficatului.
CUISOARE- este cunoscuta sub numele de "floarea zeilor", fiindca tonifica intreg organismul, stimuleaza energiile vitale si este activa in bolile hepatice.
CARDAMON- folosit in afectiunile rinichilor.
CORIANDRU- utilizat in bolile de stomac si in afectiunile pancreasului.
LAVANDA- numita si floarea "spiritului elementelor".Curativa in toate tipurile de afectiuni ale nervilor.
MIELAREA- eficienta in boli cardiovasculare.De asemenea, este unul dintre cele mai eficiente remedii aromatice in bolile nervoase.
ORHIDEE- radacina ei aromata actioneaza impotriva eruptiilor.
SANTAL- are efect calmant si de asemenea, se miroase impotriva hipertensiunii.
SOFRAN- util in bolile psihice.
VALERIANA-denumita si "tamaia inteleptului"; este un mijloc terapeutic bun in bolile inimii si in afectiunile psihice.